Assistentiewoningen Cederlaan feestelijk in gebruik genomen

Binnen het project Cederlaan voorzag Wonen Regio Kortrijk op de hoek van de Cederlaan en de Perziklaan in de bouw van assistentiewoningen voor personen met een beperking. Bewoners konden er sinds eind december hun intrek nemen. De huisvestingsmaatschappij werkt hiervoor samen met Groep Ubuntu. Op donderdag 24 maart werd het complex onder een stralende lentezon feestelijk in gebruik genomen.

Wonen Regio Kortrijk maakt er bij grote opwaarderingsprojecten een erezaak van om minstens 10% van het project rolstoelvriendelijk te maken. Dat is geen verplichting, maar de huisvestingsmaatschappij draagt het sociale karakter van haar projecten nu eenmaal hoog in het vaandel. In het geval van het project Cederlaan gaat het om assistentiewoningen voor 18 personen waarvan op dit ogenblik 16 personen er al effectief wonen. Met twee personen lopen nu nog gesprekken en het ziet er dus naar uit dat de site binnenkort volzet zal zijn.

De bewoners voelen er zich intussen al helemaal thuis, dat bleek ook op de officiële opening op donderdag 24 maart. Na de gebruikelijke speeches van zowel de directeur van Wonen Regio Kortrijk als van Groep Ubuntu, kregen ook de bewoners het woord.

Een van hen omschreef de nieuwe assistentiewoningen als volgt:  “De Cederlaan: een nieuwe stek, een veilige plek. Waar het leven goed is, ook als het eens moeilijk is.”

De bewoners krijgen er dan ook de nodige omkadering zodat ze zich goed voelen op de site. Zo is er een 24 uurs-ondersteuning waarbij bijvoorbeeld elke nacht ook een begeleider effectief inslaapt en werd ook sterk geïnvesteerd in gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes. Zo merk je op elke verdieping een gezamenlijke keuken en living waar de bewoners samen kunnen zijn.

De U-vorm van het gebouw is symbolisch en doelt op het omarmen van de bewoners. Het is de bedoeling om hen te koesteren en de nodige geborgenheid te geven. Zo valt de beslotenheid en de gezelligheid van de tuin met bijhorende eigen ontworpen bankjes sterk op. Of zoals de aanwezige architecten het verwoordden: “We wilden een thuis zetten met een stoere rug aan de buitenkant en een warme ziel aan de binnenkant.”

De bewoners, hun ouders, begeleiders, architecten en leden van de raad van bestuur van Wonen Regio Kortrijk zagen dat het goed was…