Wonen Regio Kortrijk en groep ubuntu slaan handen in elkaar voor invulling assistentiewoningen

Een van de vernieuwingen bij de metamorfose van de wijk Cederlaan is de bouw van 18 assistentiewoningen op de hoek van de Perziklaan en de Cederlaan.

Het gaat om 15 studio’s voor 1 persoon en 3 studio’s voor 2 personen. Naast de eigenlijke studio’s zijn in het gebouw ook 3 gemeenschappelijke ruimtes ter beschikking waar alle bewoners in 3 leefgroepen kunnen samenkomen. Voor de begeleiders is tot slot een slaapkamer met sanitair en een vergaderruimte voorzien.

Dat de 18 assistentiewoningen er kwamen, is geen toeval.

Wonen Regio Kortrijk kiest er binnen zo’n grote renovatie- en bouwprojecten altijd voor om 10 procent van het volume te voorzien voor rolstoelvriendelijke accommodatie. Dat is geen wettelijke verplichting, het is iets waar de huisvestingsmaatschappij zelf voor kiest, niet alleen om mee het tekort op dat vlak te helpen wegwerken, maar ook om het signaal te geven dat sociale huisvesting er ook is voor mensen die minder mobiel zijn. Bovendien zorgt Wonen Regio Kortrijk er op die manier ook voor dat het zorgaanbod in de regio betaalbaar blijft.

Voor de invulling van de assistentiestudio’s gaat Wonen Regio Kortrijk nu samenwerken met Groep Ubuntu.
Groep Ubuntu bouwde intussen een uitgebreide expertise uit in het begeleiden van mensen met een beperking, onder meer in hun zogenaamde aanleunstudio’s. Groep Ubuntu is tevreden met deze nieuwe assistentiestudio’s want er is een toenemende woonvraag van mensen met een beperking. Die willen immers sneller dan vroeger op eigen benen staan en zijn dan op zoek naar woonmogelijkheden. De klok rond zal er in de Cederlaan een begeleider aanwezig zijn die nabijheid biedt en kan ondersteunen waar nodig.

De bedoeling is om voor het einde van het jaar met de assistentiestudio’s van start te gaan.

De Groep Ubuntu is trouwens nog op zoek naar wooncoaches voor dit project.
Geïnteresseerden kunnen zich melden op jobs.groepubuntu.be